Cu ce probleme se confruntă întreprinzătorii şi ce s-a schimbat pe piaţă în ultimul an: Birocraţia, forţa de muncă sau fiscalitatea excesivă sunt cele mai mari dificulăţi ale IMM-urilor

Autori: Bianca Ciocotisan , Mediafax 19.07.2018

Birocraţia, forţa de muncă sau fiscalitatea excesivă sunt cele mai mari dificulăţi cu care se confruntă în 2018 Intreprinderile Mici şi Mijlocii-urilor, arată concluziile lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România, 2018, lansată joi.

„Dificultăţile din activităţile IMM din 2018, comparativ cu 2017, în top trei apărând două elemente. Dacă anul trecut pe primul loc aveam concurenţa neloială, pe locul doi birocraţia, iar pe trei scăderea cererii interne, în acest an avem două noi elemente: birocraţia trece pe primul loc, deci acesta este şi principalul răspuns asupra politicilor publice din acest an şi perioada care urmează. Lipsa forţei de muncă urcă pe locul doi, iar pe locul trei se află fiscalitatea excesivă”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Potrivit studiului, un lucru îngrijorător pentru IMM îl reprezintă finanţarea, rezultatele indicând că opt din zece companii se autofinanţează.

„Poate încercăm împreună cu Ministerul Finanţelor şi cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat să punem în practică nişte elemente de finanţare mai apropiate de întreprinzători, care tradiţional nu ajung la bani. Din diverse motive, dar dacă opt din zece întreprinzători nu ajung să se autofinanţeze printr-un program clasic, bancar, e o problemă”, a adăugat Jianu.

Potrivit raportului prezentat, un lucru îmbucurător îl reprezintă faptul că trei din zece întreprinzători români consideră evoluţia mediului de afaceri ca fiind pozitivă în 2018, acesta fiind cel mai mare procent măsurat din anul 2010.

„Dacă în anul 10 dacă nu mă înşel erau sub 9%, încet, încet de-a lungul anilor această încredere pozitivă a crescut şi am ajuns înspre 30%”, a precizat Florin Jianu.

Versiuniea în limba română a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2018”, ediţia a XVI-a, a fost realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi reprezintă o analiză a sectorului IMM din România.

Printre oficialităţile prezente la eveniment s-au numărat - ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, ministrul pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teorodorvici.