Cum se poate transforma Brexit-ul într-un coşmar, atât pentru britanci, cât şi pentru Uniunea Europeana

Autor: Paul Catargiu 20.07.2018

Înca de la afişarea rezultatelor referendumului din vara anului 2016, atunci cand cetaţenii Marii Britanii au votat in favoarea părăsirii Uniunii Europene, Europei i s-au prezentat două posibile scenarii ale ieşirii britanicilor: „Soft Brexit”, o ieşire mai „moale” si avantajoasă pentru ambele parţi, si „Hard Brexit”, o ieşire ce ar fi dezastruoasă pentru ambele parţi.

Din păcate, conform publicatiei Quartz, toata lumea se pregăteşte de scenariul de coşmar: părăsirea britanicilor fara niciun fel de acord sau inţelegere stabilită cu Uniunea Europeană.

Cele mai mari companii, bănci si centre de cercetare britanice au ridicat semnale de alarmă către posibilele consecinte catastrofale ale „Hard Brexit-ului.

Printre acestea se numară posibila dispariţie a industriei constructoare de maşini a ţării, până la 500.000 de locuri de muncă pierdute si prăbuşirea cu pană la 20% a investiţiilor britanice în afara ţării.

Joi, pe data de 19 Iulie, consultantul financiar al Marii Britanii a declarat că ţara se pregăteşte pentru acest scenariu, care ar pune în pericol operaţuni economice desfăşurate în teritoriu de companii străine în valoare totală de peste 29.000 de miliarde de euro.

A urmat ca UE sa tragă şi ea semnalul de alarmă chiar in aceeaşi zi. Într-un document de 15 pagini, aceştia făceau trimitere la aproape 70 de „anunţuri de pregătire”, termenul folosit de Uniune în legătură cu atentele scrise comunicate despre diferitele impacte ale ieşirii britanicilor din UE, adaugând că „toţi cei vizaţi trebuie să se pregătească”.

O problemă specifică stă la bazele dilemei Brexit-ului:

Consiliul European a atras atenţia constant la faptul că o ţară non-UE nu poate avea aceleaşi drepturi si nu poate beneficia de aceleaşi avantaje ca o ţară membră. Aşadar, pregătirea pentru transformarea Marii Britanii într-o asemenea ţară este de o importanţă primordială, chiar şi in cel mai puţin deranjant scenariu.

La începutul săptamânii, guvernul irlandez a declarat că se pregăteşte să angajeze peste 1.000 de noi oficiali vamali ca parte a planului de anticipare a „Hard Brexit-ului”. Premierul irlandez a avertizat că avioanele ce părăsesc Marea Britanie ar putea fi interzise din a folosi spaţiul aerian irlandez.

 Miercuri, pana şi noul ales secretar britanic responsabil cu ieşirea ţării din UE, Dominic Raab, a lansat planuri pentru consilierea cetăţenilor şi a mediului de afaceri în eventualiatea în care cele două părţi nu ajung la acordul dorit.

Având in vedere ca există doar două posibile opţiuni ale ieşirii britanicilor, o ieşire fără niciun fel de acord semnat si cea în care ambele părţi sunt mulţumite,  „Brexit-ul drastic” este din ce în ce mai aproape de a deveni realitate.

Acest lucru este cauzat de declaraţiile constante ale oficialilor din blocul european care au susţinut în nenumărate rânduri că nu vor fi niciodata de acord cu un „Brexit a la carte”, sau mai simplu explicat, anumite sectoare industriale britanice nu vor avea acces la piata comună.

Prin urmare, Marea Britanie va fi nevoită să adere la cele patru libertăţi ale Uniunii – libera mişcare a bunurilor, libertatea de stabilire a unei companii şi libertatea de a oferi servicii, libera mişcare a capitalului şi libera mişcare a muncitorilor), pentru a avea acces în continuare la piaţa comună.

Un „Brexit moale” (n.red: în condiţiile preferate de UE) este foarte nepopular printre conservatori, care consideră că această opţiune de părăsire a blocului european îi va opri pe britanici din a-şi controla propriile legi de imigrare  - acesta fiind principalul motiv pentru care britanicii au votat în favoarea Brexitului.

Condiţiile Uniunii i-ar obliga pe britanici să se supună regulilor blocului fără a avea putere de decizie în Comisie, şi ar creea o controversă între guvern şi segmentul de populaţie care a votat pentru „divorţul” de UE şi care doresc ca Marea Britanie să aibă autonomie asupra deciziilor legislative.

În cele din urmă, Marea Britanie pare a se îndrepta cu motoarele turate la maxim spre cea mai dezavantajoasă modalitate de a părăsi Uniunea Europeană, iar poporul britanic va resimţi toate urmările economice ale acestei situaţii.

În timp ce secretarul responsabil cu ieşirea din UE pregăteşte oamenii şi businessurile pentru scenariul de coşmar, premierul britanic, Theresa May, pare bizar de neperturbată. „Progresul discuţiilor de până acum sugerează că nu ne îndreptăm spre o asemenea destinaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

Fie că este o declaraţie menită să-i înduişeze pe oficialii Uniunii, sau un adevăr, Europa şi Marea Britanie trebuie să se pregătească de cel mai rău.