Oamenii pierd lupta în faţa roboţilor în industria bancară din Suedia, după ce şeful Nordea Bank anunţă 6.000 de concedieri

Autor: Alex Ciutacu 30.07.2018

Un fenomen interesant a luat naştere în industria financiară suedeză în ultimul trimestru, potrivit publicaţiei americane Bloomberg.

Singura bancă majoră care a reuşit să îşi diminueze costurile este aceeaşi bancă ce a anunţat în ultimele luni unul dintre cele mai curajoase planuri din industrie de a înlocui oamenii cu roboţi în procesul de automatizare.

CEO-ul Nordea Bank, Casper von Koskull, susţinea în trecut că industria va fi nevoită să îşi reducă forţa de muncă la jumătate, însă doar în următorii zece ani. Acum, executivul a anunţat 6.000 de concedieri.

Von Koskull spune că aceste ajustări sunt singurul mod prin care poţi rămâne competitiv în piaţă, în contextul automatizării şi a roboţilor care iau locul oamenilor în toate segmentele, de la asset management şi până la preluarea apelurilor de la clienţii de retail.

În timp ce mulţi actori din industria financiară se confruntă cu dificultăţi când trebuie să digere acest mesaj, cele mai recente rezultate anunţate de bancă în Suedia sugerează că executivii din unul dintre cele mai tehnologizate colţuri ale lumii, ar trebui să se inspire de la Nordea, scrie publicaţia americană.

În cadrul băncii SEB, CEO-ul Johan Torgeby a anunţat deja că „orice va putea fi automatizat, va fi automatizat”.

Nordea, care este singura bancă de importanţă sistemică la nivel global în regiunea nordică, şi-a redus cheltuielile cu 11% în al doilea trimestru, faţă de anul precedent. Banca a rămas cu 29.300 de angajaţi, după ce a redus personalul cu 8%.

Prin comparaţie, Barclays, care are aproximativ aceeaşi valoare de piaţă ca Nordea, avea aproximativ 80.000 de angajaţi la sfârşitul anului 2017.

Toate băncile din planul nordic, SEB, Svenska Hadelsbanken şi Swedbank, recunosc că tehnologia este cheia. Cu toate acestea, au idei diferite cu privire la modul în care oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi şi nu sunt dispuse să îşi reducă efectivele la fel de repede precum Nordea.

Costurile mais căzute au ajutat Nordea să livreze o creştere de 31% a profitului operaţional trimestrial de la an la an, având cea mai bună performanţă dintre cele mai mari patru bănci din Suedia.