Producătorul de zahăr Lemarco Cristal, un business de 100 mil. lei, a intrat în insolvenţă la propria cerere

Autor: Cristina Roşca 31.07.2018

Producătorul de zahăr Lemarco Cristal din Urziceni, judeţul Ialomiţa, un business de 100 mil. lei şi 270 de salariaţi, a intrat recent în insolvenţă la propria cerere, aceasta fiind a cincea cea mai importantă insol­venţă din acest an, arată datele de la Registrul Co­merţului.

Insolvenţa vine pe fondul unei scăderi a businessului în ultimul an (-11%) şi pe fondul adâncirii pierderilor (de trei ori mai mari în 2017 versus 2016, până la aproape 45 mil. lei). Compania este unul dintre cei mai importanţi producători de zahăr din România şi unul dintre cei mai mari angajatori din Urziceni, un oraş de nici 15.000 de locuitori aflat la 60 de kilometri de Capitală.

Businessul este deţinut indirect de magnatul american George Gellert, proprietarul Atlanta Group, cel mai mare importator de produse alimentare din Statele Unite (50%) şi de trei antreprenori locali - Neculai Maratas, Mircea Rădină şi Cristian Penciulescu.

Fabricarea zahărului este o industrie în care 2016 în (cele mai recente date) activau 14 companii cu afaceri cumulate de 1,59 mld. lei, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Principalii competitori ai companiei sunt Agrana (Austria) Tereos (Franţa), Bod (România) şi alţii. Zahărul Oradea, unul dintre cei mai importanţi jucători, a anunţat recent că închide fabrica pe motiv că nu e competitivă.