Cum se anunţă anul agricol 2018? Dan Felea, producător cu 2.000 hectare din Cluj: La grâu, rapiţă şi orz în niciun caz nu ajungem la producţiile record din 2017, din cauza ploilor

Autor: Roana Rotaru 06.08.2018

♦ Agricultura României a avut în 2017 o contribuţie de 0,7% la creşterea economică de 6,9% a României, la jumătate faţă de contribuţia comerţului.



Ploile abundente din ultimele luni, în special cele din perioada recoltării, au afectat calitatea grâul şi au scuturat seminţele de pe rapiţă, potrivit specia­liştilor din piaţă, care anunţă producţii mai slabe în 2018 faţă de anul precedent, cel puţin la culturile de grâu, orz şi rapiţă, care au fost deja recoltate.

„Circa 60-70% din producţia de grâu s-a udat din cauza ploilor din mo­mentul recoltării şi a trebuit să-l us­căm. În ultimii zece ani o singură dată ţin minte că a trebuit să mai pornesc uscă­toarele. La fel, rapiţa s-a scuturat din cauza ploilor. La grâu, rapiţă şi orz în niciun caz nu ajungem la producţiile record din 2017. Floarea-soarelui şi porumbul arată bine, însă e prea devreme să ne pro­nunţăm asupra producţiei“, a spus Dan Felea, proprie­tarul companiei Dachim, un distribuitor de produse agricole şi producător de cereale din Turda.