În ciuda seriilor de anunţuri cu privire la războiul comercial, bursa americană a ajuns la a cincea săptămână consecutivă de creştere

Autor: Dan Grigore Ivan 06.08.2018

♦ Donald Trump a avertizat că poate aplica taxe de 25% unor importuri de 200 miliarde dolari din China ♦ Oficialii de la Beijing au ame­ninţat că vor impune taxe vamale de 60 mld. dolari asupra unor produse americane.



Bursa americană a reuşit să închidă şi această săptămână pe plus, chiar dacă ştirile despre taxele vamale se înmulţesc.

Preşedintele Donald Trump a ridicat miza şi a avertizat că poate aplica taxe de 25% unor importuri de 200 miliarde dolari din China după ce cu câteva zile în urmă a vorbit despre posibilitatea lărgirii coşului de importuri chinezeşti vizate de taxe vamale până la o valoare de 500 miliarde dolari.

La rândul lor, oficialii de la Beijing au ame­ninţat că vor impune taxe vamale de 60 miliarde dolari asupra unor produse americane.

Cu toate acestea, bursa de la New York nu a părut zguduită de aceste discuţii, iar săptămâna trecută a afişat o apreciere de 0,76%.

În ultima lună, avansul indicelui S & P 500 este de 2,92%, în vreme ce de la începutul acestui an creşterea este de 6,24%.

Rezultatele financiare în general bune raportate de companiile americane au permis evoluţia din ultima perioadă, alimentată de asemenea şi de un cadru economic american ce pare, cel puţin la prima vedere, într-o situaţie favorabilă, cu o creştere economică de 4,1%, cea mai mare din 2014 încoace.

Cu toate acestea, ultimele date privind piaţa muncii au făcut notă discordantă şi nu s-au mai aliniat în rândul datelor ce surprindeau plăcut analiştii, arătând că economia americană a creat mai puţine locuri de muncă decât era estimat. Indicele Nasadaq a reuşit să închidă săptămâna aceasta în creştere, prima după trei săptămâni de scăderi.  Momentul a corespuns şi cu atingerea pragului istoric de 1.000 miliarde dolari de către Apple şi menţinerea peste acel nivel până la închiderea săptămânii. Tehnologia conduce de departe sectoarele americane la capitolul aprecierilor. De la începutul acestui an, indicele Nasdaq a crescut cu 13,16%, mai mult decât dublu faţă de media pieţei. Dobânda la bond-urile americane pe 10 ani a închis săptămâna sub 3%, după ce miercuri a afişat o valoare peste acest prag, pentru prima oară din iunie încoace, în timp ce mişcarea Băncii Angliei de a mări rata de politică monetară era în mare parte anticipată de piaţă.

Companiile chinezeşti sunt lovite pe bursă de discuţiile cu privire la taxele vamale. Indicele Shanghai a scăzut cu 8,64% în ultima săptămână, doar vineri deprecierea fiind de peste 2%. De la începutul acestui an, indicele a scăzut cu peste 12%, însă în ultimele 12 luni figurează cu un avans de peste 24%.