Arabia Saudită îşi reface stocurile de petrol pentru a se pregăti să profite de sancţiunile impuse Iranului din partea SUA

Autor: Răzvan Botea 06.08.2018

Umplerea bazinelor de rezervă va ajuta Arabia Saudită să profite de sancţiunile impuse de administraţia Trump Iranului, scrie Bloomberg.

Producătorii de petrol din cadrul OPEC au realizat că este mai greu decât au crezut să-şi vândă petrolul în afara graniţelor. Rezultatul cel mai probabil al refacerii stocurilor este contrabalansarea scăderii rezervelor de petrol iraniene în momentul în care sancţiunile din partea SUA vor avea efecte mai puternice.

Exporturile de petrol crud de la cinci membri OPEC din Golful Persic au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, în cursul lunii trecute, după ce în iunie au luat un avânt puternic, potrivit Bloomberg tanker tracking.

O parte dintre rezervele de petrol s-ar putea să fi fost folosite local, fie că au fost procesate în rafinării sau arse în centralele de producere a energiei. Cu toate acestea, volumele au fost mai mici decât în cazul verilor trecute.

Spre exemplu, în Arabia Saudită, unde consumul de petrol creşte semnificativ în timpul anotimpului cald din cauza cererii ridicate de energie electrică pentru aparatele de aer condiţionat, cererea de petrol crud poate creşte cu până la 600.000 de barili de petrol zilnic. Cu toate acestea, cererea din timpul verii a scăzut în ultimii ani din cauza dezvoltării centralelor electrice pe gaz, anul trecut creşterea acesteia fiind de 430.000 de barili zilnic. La acest lucru se mai adaugă şi faptul că anul acesta vara nu a fost atât de caniculară ca în anii trecuţi.

Dacă petrolul nu a fost nici consumat, dar nici exportat, înseamnă că a ajuns în rezerve, iar datele arată că Arabia Saudită dispune de spaţiu de stocare suficient.

Sancţiunile impuse de SUA Iranului au afectat deja exporturile de petrol ale ţării asiatice, însă acesta este abia începutul. Scăderea exporturilor este de 430.000 de barili pe zi, asta însemnând 15% faţă de luna aprilie a acestui an.