Următorul eventual trilion de dolari al Apple trebuie să se clădească pe aducerea în scena globală a noi tehnologii

Autor: Dan Grigore Ivan 08.08.2018

Pornită în 1976 de către Steve Jobs şi Steve Wozniak, Apple a ajuns 42 de ani mai târziu prima companie ame­ricană ce atinge nivelul de 1 trilion de dolari, la capătul unei aprecieri din 2007, anul lansăriiIphone-ului, şi până în prezent de 1.300%, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu 98%, iar NASDAQ cu 30%.

Revenirea lui Jobs în vârful Apple în 1997 a însemnat redresarea unei companii pe care foarte mulţi nu o mai vedeau vreodată în prim-planul inovaţiei în tehnologie. Iar conducerea lui Tim Cook din 2011 încoace s-a dovedit în acelaşi spirit cu cea a lui Jobs, în mandatul lui valoarea de piaţă a Apple crescând cu 750 miliarde dolari.

Acum rămâne de văzut, pentru compania care a făcut pasul la bursă în 1980, dacă următorul trilion îi va lua mai puţin sau nu.

Acum peste 40 de ani, un cumul de factori, idei şi noroc a ajutat la apariţia şi succesul companiei fondate de Jobs şi Wozniak, ajutaţi la începuturi de NolanBushnell, fondatorul Atari şi primul şef al lui Jobs, Mike Markkula de Intel sau Don Va­lentine, cel care avea să devină legendarul venture capitalist de la Sequoia, fond care a investit apoi şi în Yahoo, Google, Oracle, PayPal, Stripe, YouTube, Instagram sau WhatsApp.

Apple I a fost primul produs şi calculator al companiei, gândit ca unul personal, printre primele asamblate atunci.

Trecuseră opt ani de la prezentarea lui DougEngelbart „The Mother of all Demos“, prin care erau arătate lumii viitoarele inovaţii care s-a dovedit că au devenit cotidiene, respectiv mouse-ul sau hypertext-ul.

Totodată, cu 12 ani în urmă, în 1963, Ivan Sutherland revoluţionează lumea calculatoarelor cu Sketchpad, prin care o nouă paradigmă şi platformă grafică se naşte, generândprogramrea orientată obiect şi graphicaluserinterface-ul (GUI).

Lumea părea că se pregăteşte să se apropie de viziunea lui Vannevar Bush, cel care a condus OSRD în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, centrul prin care se realiza mare parte din cercetarea militară, inclusiv Proiectul Manhattan, care a adus bomba atomică.

Bush a fost cel care în eseul „As We May Think“ din 1945 a vorbit pentru prima oară de memex, în care oamenii îşi vor putea stoca tot ce înseamnă informaţie, de la cărţi până la orice fel de însemnare, în vederea unei aplerări imediate.

Însă pentru ca asta să se întâmple, cal­culatoarele trebuiau să devină în primul rând accesibile, să intre în casele oamenilor obiş­nuiţi şi să se plieze pe nevoile şi dorinţele lui.

Jobs s-a înhămat la acest obiectiv şi cu ajutorul celor 250.000 dolari din partea lui Mike Markkula, un veteran al Intel, Apple lansează Apple II ce se va dovedi motorul companiei pentru mulţi ani, reuşind să ţintă pe linia de plutire Apple după insuccesul comercial al Lisa şi parţial Macintosh.

După revenirea din 1997, realizarea Ipod, Iphone sau Ipad, ce aduce aminte de Dynabook-ul lui Alan Kay, pionierul de la Xerox Parc, şi atingerea unui platou de peste 1 trilion dolari, Apple trebuie să se concentreze pe continuarea realizării ideilor unor Bush, Licklider sau Engelbart, şi pe încercarea de a racorda la un val de schimbări ce va fi mai mare şi mai zguduitor decât cel din anii ’70-’80.