Bursele europene scad după ce acţiunile BBVA şi UniCredit sunt lovite de prăbuşirea lirei turceşti

Autor: Alex Ciutacu 10.08.2018

Acţiunile europene au scăzut la deschiderea şedinţelor de tranzacţionare pe fondul prăbuşirii lirei turceşti – care a generat temeri cu privire la o criză economică ce va lovi în băncile europene, potrivit Bloomberg.

Astfel, vineri la ora 12.00 indicele Stoxx 600 era în scădere cu 0,83%, minerii şi bancherii primind cea mai grea lovitură. Indicele DAX era în scădere cu 1,53%.

Acţiunile BBVA, erau în scădere cu 3,51%, în timp ce acţiunile UniCredit au înregistrat o scădere de circa 3,2%, iar Deutsche Bank o scădere de 3,37%.

Băncile din Spania, Franţa şi Italia, cu cele mai mari deţineri în Turcia, au o expunere de circa 135 de miliarde de euro la vulnerabilitatea lirei, potrivit Berenberg.

Per total, obligaţiile creditorilor europeni din zona euro în Turcia sunt prea mici pentru a cauza „o criză semnificativă a zonei euro”, potrivit brokerului.

„O criză a creditului generată de prăbuşirea Turciei nu pare o situaţie probabilă”, spune Carsten Hesse, economist în cadrul Joh. Berenberg. „Dacă ar începe o criză a sistemului bancar turcesc, asta ar genera o serie de efecte negative asupra băncilor din zona euro care au o expunere mare pe credite în Turcia sau care deţin bănci turceşti”.

„Turcia nu este noua Grecie”, spune Stephane Ekolo, strateg pe piaţa de capital în cadrul TFS Derivates, în Londra. „Nu există niciun dubiu că avertismentul Băncii Centrale Europene alimentează şi mai mult îngrijorările cu privire la nivelul de risc pe care îl are Turcia acum. Însă simt că problema principală este legată mai mult de traiectoria autoritaristă pe care se îndreaptă sub preşedintele Erdogan”.