Sergiu Oprescu, şeful bancherilor: Procesul de dezintermediere financiară şi fenomenul emigraţiei sunt îngrijorătoare. Este necesară creşterea creditării

Autor: Claudia Medrega 18.09.2018

Creşterea creditării este necesară în condiţiile în care România înregistrează o serie de decalaje în raport cu statele membre ale UE, ceea ce fragmentează eforturile de integrare şi conduce la o serie de efecte adverse cum sunt reducerea avuţiei nete şi adâncirea diferenţelor dintre clasele sociale, precum şi creşterea migraţiei, apreciază Sergiu Oprescu, preşedintele consiliul director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Îngrijorătoare sunt procesul de dezintermediere financiară şi fenomenul emigraţiei cu consecinţe directe şi ample asupra evoluţiei economiei României. Gradul de intermediere financiară, calculat ca pondere a creditului neguvernamental în PIB plasează ţara noastră pe ultimul loc în UE cu 26,4%, în timp ce ponderea activelor bancare în PIB se află la 50%, în timp ce la nivelul UE acest indicator este de 255%, iar în zona euro de 288%. Fenomenul emigraţiei a atins un nivel îngrijorător, ajungând la valoarea de 15% din populaţia ţării, respectiv 25% din populaţia activă“, a declarat şeful ARB pentru noua ediţie a Anuarului Financiar ZF, care urmează să apară în această toamnă.