Banca Reglementelor avertizează că recentul şoc al pieţei financiare este doar unul dintre multe altele

Autor: Mediafax 18.12.2018

Recentul şoc de pe piaţa globală este doar începutul unor multe alte şocuri, pe măsură ce investitorii se adaptează la o lume monetară cu reguli mai stricte şi la ameninţarea încetinirii creşterii economice, a anunţat Banca Reglementelor Internaţionale, conform Reuters. 

Anul 2018 a fost unul dur, cu mari scăderi ale acţiunilor pe pieţele europene şi asiatice şi chiar ale acţiunilor din SUA, care au scăzut recent, după o decadă de creştere, reaminteşte Reuters.

În ultimul trimestru au apărut tot mai multe temeri în ceea ce priveşte o încetinire a creşterii economice mondiale şi a celei americane, pe măsură ce zgomotul războiului comercial a escaladat, iar băncile centrale şi-au înăsprit politica sau s-au pregătit să înceteze perioada de acordare a unor stimulete extraordinare.

„Tensiunile de pe piaţă pe care le-am văzut în acest trimestru nu au fost un eveniment izolat. Politica monetară a fost obligată să fie o provocare, în special în lumina tensiunilor comerciale şi a incertitudinii politice“, a afirmat Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al Băncii Reglementelor Internaţionale (Bank of International Settlements, BIS), în analiza trimestrială.

Printre provocările cu care se confruntă economia globală, Borio a menţionat probabilitatea de a creşte inflaţia, de a apărea „norul întunecat“ al datoriilor corporative din Statele Unite, cu o rată mai redusă şi o slăbiciune a sectorului bancar european. BIS este banca băncilor centrale din lume, iar rapoartele sale sunt văzute drept un indicator al opiniilor vehiculate în spatele uşilor închise din cadrul reuniunilor sale trimestriale.