Bursa de la Bucureşti a deschis pe minus în ultima şedinţă a anului, BET scăzând cu 0,11%, dar companiile din energie au debutat pe plus

Autor: Roxana Rosu 31.12.2018

Bursa de la Bucureşti a deschis pe minus în ultima şedinţă a anului, indicele principal, BET, scăzând cu 0,11%, dar companiile din energie au debutat pe plus, cu un avan de 1,77% la Electrica, de 0,63% la Nuclearelectrica şi 0,71% la Romgaz.

Dintre ceilalţi indici al BVB, BET-FI era la 10.20 în scădere cu 0,41%, iar BET-TR, care include cele mai lichide companii şi dividendele acestora,cu 0,13% , în timp ce BET-NG, care include cele zece companii din energie listate la BVB, era singurul în urcare, cu 0,16%.

Banca Transilvania şi BRD au debutat în scădere, cu 1%, respectiv 2,63%, tot pe minus fiind şi Purcari Wineries, cu 2,35%, şi Sphera Franchise Group cu 3,52%.

Vineri, Bursa a închis tot pe minus, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 36 de milioane de lei, astfel încât capitalizarea pieţei a ajuns la 143,21 miliarde de lei.

BVB a avut săptămâna trecută trei zile de scăderi puternice, după anunţurile de Guvernului privind un pachet de măsuri fiscale pentru 2019. Executivul a adoptat, vineri, 21 decembrie, introducerea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale şi a celor de pe piaţa de electricitate, plus alte aproape 60 de noi măsuri.