Cu trei noi fabrici făcute de Arctic, Kärcher şi Bosch, producţia de electrocasnice din România se va dubla ajungând la 2 miliarde euro

Autor: Cristina Roşca 11.03.2019

România realizează anual electrocasnice în valoare de 1,1-1,3 mld. euro, cifrele fiind în creştere continuă, du­blându-se chiar în ultimul deceniu, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor publice.

Mai mult, în următorii ani, valoarea pro­duc­ţiei ar putea merge spre 2 miliarde de euro, conform estimărilor ZF care ţin cont de in­ves­tiţiile anunţate pentru perioada următoare.

România are şase mari fabrici de electro­cas­nice finite, una de părţi componente şi ur­mează să dezvolte şi să inaugureze alte trei. Piaţa locală începe să se contureze ca un hub de producţie de frigidere, maşini de spălat sau aragazuri, într-o Europă unde Polonia este lider incontestabil cu 26 de mari fabrici de electrocasnice, majoritatea numelor mari fiind prezente aici, în frunte cu Samsung, Whirlpool, BSH (parte a grupului Bosch) sau Electrolux, unii cu 3-4 fabrici fiecare.

România are şase mari producători de electrocasnice finite - Arctic (frigidere şi congelatoare; urmează şi maşini de spălat, dar în noua fabrică), De’Longhi (espressoare de cafea), Philips (espressoare de cafea, produse de igienă orală), Electrolux (aragazuri), Kärcher (aspiratoare) şi Electroargeş (aspira­toare). Bosch va deveni jucătorul cu numărul şapte. Piaţa locală are de asemenea un mare producător de componente, grupul german Miele.

Producţia locală de electrocasnice a primit în ultimii ani şi va primi până în 2020 investiţii totale de peste 250 de milioane de euro, printre acestea numărându-se a doua fabrică Arctic, prima a Kärcher şi cea care urmează a fi remodelată şi investiţia anunţată de BSH.

În acest an Arctic, cel mai mare producă­tor local de electrocasnice, va finaliza a doua fa­brică din România unde va produce maşini de spălat rufe.

Aceasta nu este singura unitate de pro­duc­ţie anunţată. Kärcher, producătorul ger­man care deţine o fabrică de aspiratoare la Curtea de Argeş, pregăteşte investiţii în a do­ua unitate în acelaşi oraş unde va realiza şi o nouă categorie de electrocasnice. Oficialii compa­ni­ei nu au comunicat încă ce.

De asemenea, grupul Bosch, prin BSH, a anunţat că va investi aproximativ 110 mil. euro într-o nouă fabrică de maşini de spălat în România, la Simeria.