Românii au 470 mil. lei în fonduri mutuale de randament absolut, adică acele investiţii care trebuie să aducă câştiguri chiar şi când bursele scad. Din cele 11 fonduri locale de randament absolut, doar cinci au livrat randamente pozitive în ultimul an

Autor: Tibi Oprea 26.06.2019

Administratorii de active au strâns 468,5 milioane de lei în fonduri de randament absolut, adică instrumente de investiţii financiare care au ca scop obţinerea de câştiguri indiferent de cât de nefavorabile sunt condiţiile din piaţa finan­ciară, potrivit datelor de la finalul lunii mai ale Asociaţiei Ad­minis­tratorilor de Fonduri (AAF). Activele sunt în scă­dere cu 7% de la înce­putul acestui an, ceea ce înseamnă că investitorii au înregistrat retrageri de 57 mil. lei din aceste fonduri.

„Variaţia acestor fon­duri este dată pe de o parte de investiţii şi răscum­părări şi pe de altă parte de randamente. Chiar dacă randamentul este pozitiv, dacă răscumpărările sunt mai mari decât subscrie­rile ar putea să egaleze sau chiar să depăşească randamentele pozitive. Asta înseamnă că este un minus de active. În cazul de faţă, ieşirile de active nu au putut fi contracarate de ran­da­mentele pozitive“, spune Jean Pricop, director executiv al AAF, pentru Ziarul Financiar.