Industriaşii români explică declinul industriei: pe plan intern au crescut costurile de producţie, pe plan extern tensiunile sunt din ce în ce mai mari

Autor: Răzvan Botea 16.08.2019

Datele statistice au venit în ultimele zile cu două veşti proaste pentru economia României: exporturile au scăzut în iunie cu 5,5%, iar producţia industrială s-a restrâns cu 6,6%, fapt ce poate afecta creşterea economică încă foarte bună în primul semestru: un plus de 4,7%, an la an.



Datele INS arată o scădere cu 7% în serie brută a producţiei industriale în iunie 2019 faţă de mai şi o scădere de 6,6% în iunie 2019 faţă de iunie 2018. Nu ar fi neobişnuită o restrângere a industriei în lunile de vară, dar căderea este prea puternică pentru a nu-i pune pe gânduri pe economişti şi pe oamenii de afaceri.

Florin Pogonaru, preşedintele Asocia­ţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că „sentimentul de afa­ceri”, cel care guvernează bună parte a mersului lucrurilor într-o economie, are de suferit ca urmare a tensiunilor globale care se acumulează.

„În zona în care lucrăm noi - bioplasticele – lucrurile «duduie». Dar este clar că, dată fiind căderea din Europa, începând cu Germania, sentimentul de afaceri are de suferit. Toată lumea stă să vadă încotro o iau lucrurile. Este un sentiment general de teamă. România este 100% dependentă de ceea ce se întâmplă în Europa şi, sigur, o restrângere a economiilor europene ne afectează”, a spus el pentru ZF.