Gradul ridicat de intermediere a pieţei asigurărilor generale în România este în contrast cu situaţia din majoritatea statelor UE

Autor: Mircea Nica 02.06.2020

Pe segmentul asigurărilor generale, cel mai mare grad de intermediere s-a înregistrat în 2019, ajungând la aproape 80% l La asigurările de viaţă, gradul de intermediere a oscilat în ultimii cinci ani între 8% şi 11%.

Gradul de intermediere la nivelul pieţei asi­gu­rărilor generale s-a menţinut în ultimii cinci ani la un nivel de peste 70%, ceea ce vine în contrast cu si­tuaţia din ma­jo­ritatea state­lor eu­ropene, unde pon­de­rea vânză­rilor prin brokeri de asigurare este mai redusă, iar cota vân­zărilor directe prin re­ţeaua proprie a asigură­to­rilor este mai semnificativă, po­trivit in­formaţiilor publi­ca­te de Au­toritatea de Su­pra­ve­ghere Finan­ciară (ASF) în raportul privind sta­bilitatea pieţei financiare nebancare.

Pe segmentul asigură­ri­lor de viaţă, gradul de inter­mediere a oscilat în ultimii cinci ani între 8% şi 11%. La nivelul total al pieţei, volumul primelor inter­mediate a crescut în ultimii cinci ani cu circa 38%, ajungând la finalul anului 2019 la peste 7,2 mld. lei. Cele mai semnificative creşteri se ob­servă în perioada 2015-2016, de aproape 20% şi în perioada 2018-2019, de circa 13%.