Mazars: Piaţa de M&A din România a atins un vârf în 2019 cu 50 de dealuri şi o valoare totală de 815 mil. euro. „Impactul pandemiei pe termen lung asupra pieţei e incert“

Autor: Cristina Roşca 18.06.2020

 În regiunea Europei Centrale şi de Est, România a fost a cincea cea mai importantă piaţă în 2019 ca număr de tranzacţii după Rusia, Polonia, Cehia şi Austria  În volum piaţa a avut o creştere de 61%, faţă de doar 12-16% în Cehia şi Polonia şi faţă de un declin de 21% în Austria.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România se afla de mai mulţi ani pe un trend ascendent, mergând mână în mână cu economia şi consumul privat, astfel că a atins un nivel maxim anul trecut când local s-au semnat 50 de dealuri cu o valoare cumulată de 815 mil. euro, arată datele companiei de audit şi consultanţă Mazars. Această sumă include doar trazacţiile cu valori publice, ceea ce înseamnă că valoarea totală a tranzacţiilor este în realitate mult mai mare.

Datele Mazars arată că în volum (ca număr de dealuri) piaţa a crescut cu 61%, pe când în valoare avansul a fost de 45% în cazul tranzacţiilor unde s-a făcut public preţul plătit de cumpărător.

Piaţa începuse bine şi anul 2020, având noi perspective de creştere, însă acestea au fost întrerupte brusc de pandemia de Covid-19. „După un început de an relativ activ, România s-a numărat printre ţările lovite de pandemie şi conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia este de aşteptat să scadă cu 4% în acest an. Criza globală de sănătate a creat incertitudine, întreruperea lanţului de aprovizionare şi presiunea pe lichiditate. Efectul pe termen scurt asupra pieţei de M&A a fost să limiteze sau să întârzie semnarea tranzacţiilor, mai multe dintre acestea fiind amânate fie pentru a doua jumătate a lui 2020, fie în 2021. Pe termen lung însă, impactul rămâne incert“, spun Georgiana Ion, senior manager, deal advisory, Mazars România.