Ce se întâmplă cu SIF-urile după 23 iulie? „Efectul eliminării pragului de deţinere va fi pozitiv, respectiv consolidarea anumitor poziţii şi creşterea lichidităţii“

Autor: Tibi Oprea 23.07.2020

♦ Legea FIA a intrat în vigoare pe 23 ianuarie 2020 ♦ De vineri, 24 ianuarie, acţionarii nu vor mai fi limitaţi de pragul de deţinere ♦ Indicele BET-FI are o scădere de 11,6% de la începutul anului.

Pe 23 iulie 2020 va fi eliminat cel mai disputat prag de deţinere din România, respectiv limita de 5% la cele cinci SIF-uri, societăţi de investiţii cu participaţii de la sectorul bancar la cel hotelier şi energie, ceea ce ar putea aduce noi investitori în acţionariat, schimbări în ceea ce priveşte controlul aces­tora sau rulaje mai ridicate pe aceşti emitenţi.

„Va fi înlăturată o anomalie a pieţei de capital româneşti care a forţat investitorii să se supună unor reguli ce nu permiteau o implicare deplină a acestora în viaţa com­paniei. Efectul va fi pozitiv, respectiv conso­lidarea anumitor poziţii şi creşterea lichidităţii la nivelul acţiunilor acestor societăţi“, spune brokerul Mihai Chişu pentru ZF.