ASF recomandă asigurătorilor să nu plătească dividende în 2020: Societăţile de investiţii sunt bine capitalizate, iar distribuirea de dividende ar avea un impact redus. Probabil nici SIF-urile şi nici FP nu-şi vor recompensa acţionarii

Autori: Liviu Popescu , Mircea Nica 24.07.2020

♦ Hotărârea Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială (CNSM) privindamânarea distribuirii de dividende „cel puţin până la 1 ianuarie 2021“ priveşte nu doar băncile, ci şi instituţiile financiare din supravegherea ASF, precum asigurătorii şi societăţile de investiţii ♦ Administratorii de pensii privat Pilon II nu sunt incluşi.

Autoritatea de Supra­ve­ghe­re Financiară (ASF) a aprobat un proiect de recomandări pentru societăţile de asigurare şi de reasigurare pentru reducerea efectelor crizei COVID-19 care adre­sea­ză recomandarea Comitetului Naţio­nal pentru Supraveghere Macro­pru­denţială (CNSM) privind amâ­narea distribuirii de dividende „cel puţin până la 1 ianuarie 2021“.

„În data de 15 iulie 2020, CNSM a emis o recomandare referitoare la restricţii privind distribuirile de dividende în perioada pandemiei de COVID-19, în continuarea unei re­co­mandări similare emise de către Co­mitetul European privind Ris­cu­rile Sistemice. Aceasta vizează so­cietăţile de asigurare şi firmele de investiţii, administratorii de fonduri de pensii nefiind incluşi. Autoritatea de Supra­veghere Financiară a participat atât la discuţiile pe plan european, cât şi la cele interne, şi în data de 8 iulie 2020, Consiliul Autorităţii a aprobat un proiect de recomandări pentru so­cie­tăţile de asigurare şi de reasigurare privind unele măsuri de minimizare a efectelor crizei COVID-19 care adresează şi recomandarea menţio­na­tă anterior“, a transmis ASF la solici­tarea ZF.

Unele surse din piaţă susţin că în cazul în care o societate de asigurări nu pune în practică această recomandare va trebui să trimită justificări Autorităţii de Supraveghere.