Kearney: Jumătate dintre directorii de companii din România sunt străini, iar două treimi dintre executivii care sunt lideri la creşterea veniturilor au la bază studii de inginerie. Pe lângă cei 49% de executivi locali, companiile din România sunt conduse de germani (12%), francezi (11%), turci (5%), britanici şi austrieci (câte 4%)

Autor: Roxana Rosu 01.09.2020

Jumătate dintre directorii de companii din România sunt străini, procent care a rămas stabil în ultimii 10 ani şi este mai mare decât în majoritatea celorlalte ţări europene, în condiţiile în care Germania are o medie de 20%, Franţa de 10%, iar Polonia de 27%, arată un studiu realizat de compania de consultanţă Kearney.

Explicaţia acestei ponderi importante a executivilor străini vine din trei factori: atitudinea deschisă a angajaţilor şi lipsa unei bariere de limbă, ”brain drain” (emigrarea a 3,5 milioane de români) şi procentul mare al companiilor cu capital străin pe piaţa locală.

Astfel, pe lângă cei 49% de executivi locali, companiile din România sunt conduse de germani (12%), francezi (11%), turci (5%), britanici şi austrieci( câte 4%).

Printre diferenţele observate între executivii români şi cei străini se numără vârsta medie la care îşi început mandatul (40 de ani vs 45 de ani) şi nivelul studiilor (doar 6% dintre CEO români au un MBA, faţă de 12% la cei străini).

În plus, cu o rată de 12% în 2019, România are o pondere mai mare de CEO de sex feminin decât alte ţări (10% în Franţa, 4% în Germania, 5% în Statele Unite), procentul fiind susţinut în special de executivii locali, în condiţiile în care doar 4% dintre CEO străini sunt femei.

În medie, majoritatea executivilor străini au un mandat de 4 ani în România, sub media celor români, de circa 8 ani, dar şi a CEO din companiile incluse în topul internaţional S&P 100, unde media este de 7,4 ani.