Rezultatele la locale prefigurează viitoarea putere politică: PNL în alianţă cu USR/PLUS. Preşedintele Iohannis: PSD va trece în opoziţie, avem o nouă realitate politică

Autor: Iulian Anghel 29.09.2020

♦ Votul politic la alegerile locale de duminică arată că viitoarea majoritate parlamentară va fi, aproape sigur, a PNL şi a USR/PLUS ♦ PSD a câştigat mai multe consilii judeţene, dar PNL are mai multe voturi – fapt esenţial în perspectiva alegerilor legislative.

Într-o primă reacţie, preşe­din­te­le Klaus Iohannis a indicat o di­recţie, vizibilă de altminteri. Avem de-a face cu o „nouă rea­litate politică“ după cum a spus şe­ful statului, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

Îmbrăcat într-un costum negru şi pur­tând o cămaşă albă, cu masca de pro­tecţie pe faţă, deşi era departe de jur­nalişti, preşedintele a numit prezenţa la vot „o mobilizare exemplară“, dat fi­ind situaţia crizei medicale pe care o tra­versăm. România este o „demo­cra­ţie vie şi puternică“. Societa­tea acţio­nea­ză „cu maturitate şi înţelep­ciune“. Vi­itorul va transforma Româ­nia, iar victo­ria de duminică aparţine demo­cra­ţiei, dar este şi o victorie „a dreptei“. Prin urmare, în România s-a produs o schimbare şi avem de-a face cu „o nouă realitate politică“ în care PNL şi USR/PLUS „devin forţele schimbării în bine“, a spus şeful statului.

Datele parţiale arată că PSD şi PNL şi-au împărţit ţara pe din două: PSD controlează 20 de consilii jude­ţe­ne, PNL 17, iar UDMR 4. Dar PNL a câştigat mai multe voturi, în jur de 34-35%, faţă de 30% PSD. USR/PLUS are 13% la nivel de ţară. Dacă rezul­ta­tul va fi la indigo în alegerile legislative din decembrie, cele două partide vor avea majoritatea şi vor trimite PSD în opoziţie.

Deşi focusul este acum pe USR/PLUS, pentru că este un partid nou, iar reuşita lui Nicuşor Dan la Bu­cu­reşti a pus reflectoarele pe acest par­tid/alianţă, la nivel de ţară PNL ră­mâne vioara întâi, ajutat, nu încape discuţie, de încrederea de care se bucură preşe­din­tele Iohannis care, de altfel, a dat ca si­gură intrarea PSD în opoziţie. La guver­na­re ar putea fi cooptată şi UDMR, după cum arată datele. UDMR şi-a păs­trat controlul asu­pra judeţelor în care ma­ghiarii sunt ma­joritari. Au câştigat pre­şedinţia consiliilor judeţene din Harghi­ta, Mureş, Covasna şi Satu Mare. Sunt voturi care-i vor ajuta pe cei din UDMR să treacă pragul electoral, la ale­ge­rile din iarnă. Nu acelaşi lucru pare a fi clar cu partidul lui Traian Băsescu, PMP, cu cel al lui Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, sau cu cel al Victor Ponta, Pro România.

Candidând pentru primăria gene­rală a Bucureştiului, Băsescu şi-a salvat partidul, PMP, obţinând în con­siliul general şi în consiliile de sector câteva mandate, însă, la alegerile generale, va fi cu totul altceva pentru că votul va fi eminamente politic. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, candidat şi el la primăria generală a Capitalei, a obţi­nut 1,5% din voturi, sub scorul acto­rului Florin Călinescu (2% din voturi). Aşa că par­tidul său, ALDE, are unele proble­me. La fel partidul lui Ponta, al cărui candidat la sectorul 3, Robert Negoiţă (fost PSD), a obţinut un nou mandat.

Peste 40% dintre alegătorii români au votat pe 27 septembrie candidaţii la consiliile judeţene, iar potrivit datelor parţiale, PSD a câştigat 20 de judeţe, PNL, 17 judeţe, iar UDMR, 4.