Noutăţi pentru fermieri. Adrian Oros: Ministerul Agriculturii anunţă o reţea naţională de colectare a produselor agricole

Autor: Dorin Oancea 16.10.2020

Romînia va pune la punct o reţea naţională de colectare a produselor agricole, anul viitor fiind prevăzută începerea construcţiei a opt depozite strategice, în fiecare regiune a ţării, acestea urmând a fi legate cu depozitele şi procesatorii români, a anunţat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Proiectul este inclus în Planul naţional de rezilienţă. „Dorim să creăm o reţea naţională de colectare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor romîneşti şi avem alocaţi aproape 750 de milioane de euro pentru această reţea. Sunt două mari programe destinate agriculturii şi securităţii alimentare din Programul naţional de rezilienţă şi relansare”, a precizat Oros, care a spus că al doilea program este cel de reabilitare a reţelei de irigaţii, cu o alocare de 6,5 miliarde de euro.

Adrian Oros a mai anunţat că APIA a început la miezul nopţii plăţile în avans pentru fermieri. „În această noapte, APIA a autorizat 135,4 milioane de euro, pentru 30.005 fermieri”, a spus Oros. Anul trecut, în aceeaşi zi s-au plătit 25.891 de fermieri, cu 71 de milioane de euro, a adăugat ministrul. Pentru campania 2020 este 1,94 miliarde de euro, bani care sunt în bugetul ministerului şi care la începutul anului viitor vor fi rambursaţi.