Scandalul creşterii preţului la energie: ANRE vrea să prelungească până la 31 martie data-limită în care pot fi încheiate contracte pe piaţa liberă de energie. Dacă nu încheie contracte noi cu furnizorii, factura consumatorilor poate creşte cu 25%

Autor: Răzvan Botea 04.01.2021

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care data limită la care consumatorii casnici pot încheia un contract în piaţa liberalizată a energiei va fi 31 martie. Odată cu liberalizarea completă a pieţei de energie, la 1 ianuarie 2020, consumatorii casnici pot alege din ofertele concurenţiale ale furnizorilor. Dacă, însă, nu aleg niciuna dintre oferte, plătesc „preţul de serviciu”, care este cu până la 25% mai mare.

Scandalul preţului la energie a izbucnit la finalul lui 2020, când calculele Asociaţiei Energie Inteligentă au arătat că, dacă consumatorii nu aleg o ofertă concurenţială, vor plăti preţul de serviciu, care este mai mare cu până la 26%.

Asociaţia a cerut amânarea liberalizării preţului energiei electrice şi demisia conducerii ANRE pentru că nu a fost dusă o campanie de informare şi clienţii casnici nu ştiau ce au de făcut de la 1 ianuarie. Datele AEI  arătau că 9 din 10 români nu ştiau de procesul de liberalizare.

Reprezentanţii AEI au mai spus, într-o scrisoare deschisă transmisă guvernului, că ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, un timp prea scurt pentru alegerea unei oferte avantajoase până la 1 ianuarie.

În propunerea de ordin, ANRE arată că clienţii casnici care aleg o ofertă din piaţa concurenţială, fie a actualului furnizor, fie a unui concurent, vor plăti totuşi, până l data intrării în vigoare a contractului, preţul de serviciu, care, în unele cazuri este mult mai mare.