Gigantul farmaceutic Sanofi sare în ajutorul grupului Pfizer-BioNTech: Compania franceză va produce 125 de milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19 în Europa

Autor: Eduard Ivanovici 27.01.2021

Gigantul farmaceutic Sanofi a declarat miercuri că a încheiat un acord în urma căruia va produce vaccinului creat de grupul german BioNTech şi compania americană Pfizer, notează Reuters.

Sanofi a declarat lună trecută că a amânat spre sfârşitul anului lansarea vaccinului anti-coronavirus pe care l-a dezvoltat împreună cu britanicii de la GlaxoSmithKline. Astfel, compania va produce 125 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech în Europa. Totuşi, procesele propriu-zise de producţie vor începe abia în vară.

„De vreme ce vaccinul nostru va întârzia să apară, ne-am întrebat cum am putea oferi o mână de ajutor în situaţia de faţă”, a declarat Paul Hudson, CEO-ul Sanofi.

Pe lângă proiectul cu GlaxoSmithKline, compania lucrează împreună cu americanii de la Translate Bio pentru dezvoltarea unui vaccin care are la bază tehnologia ARN mesager, folosită şi de Pfizer/BioNTech. Prima fază a testelor clinice va începe în T1/2020.

În prezent, ţările UE cu cele mai bune rate de vaccinare sunt Malta, Danemarca, Slovenia, Irlanda şi Spania, conform datelor colectate de Euronews.

Între timp, Marea Britanie – locul 3 la nivel mondial în ceea ce priveşte număr de doze administrate – a devenit prima ţară din Europa care a depăşit 100.000 de decese cauzate de coronavirus, în aceeaşi zi în care numărul de infecţii din toată lumea a ajuns la pragul de 100 de milioane.

În urmă cu doar trei luni, bilanţul la nivel global era de circa 50 de milioane de infecţii.