ZF Bankers 2021. Radu Gheţea, preşedinte, Libra Internet Bank: Aproximativ jumătate din dobânda unui credit vine din costul operaţional, adică reglementare, raportare, conformitate

Autor: Alex Ciutacu 07.07.2021

Costul operaţional ajunge să reprezinte circa jumătate din dobânda finală a unui credit, întrucât costurile de reglementare, raportare şi conformitate au devenit tot mai mari, a explicat Radu Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„Am o analiză realizată de PwC în 2017-2018 pentru ARB care vrea să afle cât este costul reglementării. Dacă luam atunci o dobândă de 8%, întrucât erau mai sus dobânzile, circa 4% reprezintă costul operaţional, unde avem reglementare, costul de raportare, costul de conformitate. Mai avem 2% costul riscului, adică provizionele pe care le face banca pentru a credita cu riscuri cât mai mici, 1% costul finanţării şi 1% rămâne profitul. Este o reprezentare pentru 2017-2018, dar care nu s-a schimbat foarte mult, în opinia mea. Dacă la ora actuală dobânda e să zicem 6%, vom vedea că aproape jumătate sau chiar mai mult îl reprezintă costul operaţional, în care avem costuri ale reglementării şi ale raportării la valori foarte, foarte ridicate”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers Summit 2021: