Numărul insolvenţelor din România a crescut cu 23% în S1 din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Eugen Anicescu, Coface: Vedem un prim pas în apariţia insolvenţelor ascunse

Autori: Ramona Cornea , Iulian Anghel 13.08.2021

♦ Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, a fost sectorul cu cel mai ridicat număr de insolvenţe raportat la 1.000 de firme active ♦ Pe locul al doilea au fost construcţiile, iar pe al treilea a fost sectorul HoReCa ♦ Cele mai multe insolvenţe au fost în rândul companiilor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de lei ♦ Anul trecut, gradul de îndatorare al firmelor active în România a atins maximul istoric de 78%, comparativ cu 72% în 2019, respectiv 65% în 2007, înaintea crizei financiare precedente.

În primul semestru din anul 2021 s-au deschis 3.033 de proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor unui studiu al Coface România.  Astfel, conform studiului citat, insolvenţele nou deschise în prima jumătate a anului curent au revenit aproape de nivelul anterior pandemiei de Covid-19 şi sunt estimate să crească cu cel puţin 10% faţă de anul anterior.

„În anul 2020, chiar dacă au fost sprijinite de măsurile de intervenţie ale statului, companiile au suferit, iar această suferinţă s-a văzut în creş­terea datoriilor şi scăderea profita­bilităţii. Aceste două elemente împreună pun presiune pe supravie­ţuirea companiilor. Dacă ne uităm la evo­luţiile din prima jumătate a anului, vedem un prim pas în apariţia insol­venţelor ascunse. Rata de 23% este una mare, dar trebuie să luăm în considerare şi efectul de bază – anul trecut eram la un minim istoric al numărului de insolvenţe, iar creşterea de 23%, deşi este mare, trebuie văzută şi prin prisma acestui efect de bază“, a declarat Eugen Anicescu, country manager, Coface România, în cadrul unei conferinţe de presă.