România ocupă locul 10 la nivel mondial după suprafaţa cultivată cu viţă de vie, cu un total de 190.000 de hectare. Piaţa locală nu şi-a mai extins suprafaţa plantată cu viţă-de-vie de mai bine de cinci ani

Autor: Cristina Roşca 23.09.2021

România are 2,6% din toată suprafaţa cultivată cu viţă de vie la nivel mondial, adică 190.000 de hectare plantate, potrivit datelor de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV). Această valoare poziţionează piaţa locală pe locul zece în lume, aproape de Portugalia şi Chile, dar departe de liderii  - Spania, Franţa, China şi Italia, fiecare cu peste 700.000 de hectare. De altfel, Spania este singura ţară care se apropie de pragul de 1 milion de hectare cultivate cu vie.

România nu şi-a mai extins suprafaţa plantată cu viţă-de-vie de mai bine de cinci ani, ba chiar se remarcă o scădere uşoară, de 0,4%. Italia, China şi Franţa sunt singurele state dintre primele zece clasate la nivel mondial unde se remarcă o creştere în perioada 2016-2020. Tot în aceleaşi ţări a crescut suprafaţa cultivată şi în 2020 – primul an de pandemie –, faţă de 2019. În ceea ce priveşte România, banii investiţi în domeniu în ultimul deceniu – în mare parte fonduri europene – au fost folosiţi pentru reconversia viţei de vie deja existente, nu pentru plantarea de noi suprafeţe.