Santa Pharm, care a preluat fosta fabrică de medicamente Europharm din Braşov, vinde 90% din medicamente la export. „A fost un an dificil, dar am reuşit să avem creştere“

Autor: Mirabela Tiron 01.11.2021

Compania care operează fabrica a depus cerere pentru intrarea în insolvenţă în octombrie 2019, la doi ani după ce a preluat Europharm.

Santa Pharm, companie con­tro­lată de fraţii Attila Santa şi Nan­dor Santa (farmacist), care a preluat la finalul lui 2017 fabrica de medi­camente Europharm din Braşov, la doi ani după ce britanicii de la GlaxoSmith­Kline (GSK) au închis unitatea, a finalizat cu afaceri de 34 de mi­lioane de lei anul trecut, în creştere cu circa 30% faţă de anul anterior.

„A fost un an dificil, dar am reuşit să avem creş­tere. Vindem 90% din producţie la export, în Franţa, ţările din zona scan­dinavă, Benelux, Spania, Polo­nia. Vindem medicamente generice pen­tru răceală şi gripă (aspirină, para­codeină), dar şi pentru afecţiuni ale sistemului nervos. Pe piaţa locală ter­menele de plată ajung şi la 120-150 de zile, în străinătate nu este aşa. Ne uităm unde sunt termene mai bune de plată şi unde este profitabil să vin­dem“, a declarat pentru ZF Attila Santa, directorul general al companiei.