ZF - Cele mai valoroase 10 afaceri antreprenoriale româneşti: Cinci companii sunt evaluate la peste 1 miliard euro fiecare. Restul vin tare din urmă. Valoarea cumulată a celor mai „scumpe“ zece afaceri antreprenoriale româneşti este de 185 mld. lei

Autor: Cristina Roşca 22.11.2021

Două nume noi îşi fac loc în top zece, iar celelalte opt şi-au majorat valoarea cu ritmuri cuprinse între 7 şi 120%.

România are în 2021, pentru prima dată în istoria sa, cinci afaceri antrepreno­riale eva­lua­te la peste 1 mi­liard de euro fie­care, dar şi alte cinci a căror valoare se apropie de acest prag, fiind cotate la 798 până la 980 de milioane de euro.

UiPath - primul unicorn românesc, as­tăzi o companie de tehnologie listată pe cea mai puternică piaţă de capital din lume, bur­sa de la New York -, Pavăl Holding - com­pa­nia „umbrelă“ prin care fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl controlează retailerul de bri­co­laj Dedeman, dar şi o serie de pariuri la bur­sa de la Bucureşti - şi Banca Transilvania - cea mai puternică bancă lo­cală după active -, acestea sunt cele mai valo­roase trei com­pa­nii antre­prenoriale ro­mâneşti în acest an, potrivit celei de-a 16-a ediţii a anuarului Top 100 cele mai valo­roa­se companii din România, realizat în cola­borare cu casa de investiţii BT Capital Partners şi cu Veridio.

Pentru al şaptelea an consecutiv, în acest catalog sunt analizate şi cele mai pu­ternice 25 de afaceri antreprenoriale ro­mâ­neşti, ace­le afaceri care au reuşit, mai re­pede sau mai greu, în trei decenii de capita­lism, să pună pe piaţă un bun sau un ser­viciu care să le du­că în prima ligă a busi­nessului local.

Astăzi, ZF publică în pre­mie­ră primele ze­ce cele mai va­lo­roase com­panii dez­vol­tate de oa­meni de afa­ceri locali, cla­sa­men­tul extins ur­mând a fi publicat în anua­rul care va apă­rea pe piaţă pe 29 noiembrie.