Banca Angliei majorează dobânda de referinţă la 0,5% pentru a lupta cu cea mai rapidă creştere a inflaţiei din ultimii 30 de ani

Autor: Alex Ciutacu 03.02.2022

Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă la 0,5% pentru a lupta cu cea mai rapidă creştere a inflaţiei din ultimii 30 de ani, în contextul în care o parte din comitetul de politică monetară ar fi dorit o majorare mai abruptă, potrivit Bloomberg.

Astfel, comitetul de politică monetară a stabilit joi o majorare de la 0,25% la 0,5%. Patru dintre cei nouă membri au cerut o majorare până la 0,75%, ceea ce ar fi marcat o mutare fără precedent din partea băncii centrale din 1997 şi până astăzi, în contextul în care din 1997 banca a devenit independentă faţă de guvern.

Mutarea marchează intrarea băncii centrale într-o nouă eră, în contextul în care Banca Angliei trebuie să-şi reducă portofoliul de obligaţiuni, care a ajuns la 895 de miliarde de lire sterline (1.200 miliarde de dolari), ca urmare a programelor de achiziţie de obligaţiuni derulate în ultimii zece ani pentru a stimula economia.