Cum a dispărut Amromco, al treilea cel mai mare producător de gaz din România: problemele neaşteptate de producţie şi explozia preţului au scos compania din piaţă. Este posibilă o vânzare

Autor: Roxana Petrescu 12.02.2022

Inflamarea istorică a preţului gazului natural nu a fost un factor de creştere pentru toţi producătorii, Amromco Energy, compania fondată în 2002, cu 25 de concesiuni în România, care ajunsese să reprezinte chiar 4% din producţia naţională de gaze, ajunge să-şi ceară singură insolvenţa. Ce s-a întâmplat?

„Scăderea producţiei con­comitent cu creşterea im­posibil de estimat a preţului au fost principalii factori care ne-au determinat să cerem protecţia insolvenţei. Este greu de spus ce va urma mai departe“, spune o sursă din cadrul Amromco Energy.

Compania fondată în 2002 şi avându-l în spate pe traderul de comodităţi elveţian Mercuria deţine, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), 25 de acorduri de concesiune de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră în România, unele în parteneriat cu Romgaz, compania naţională de producţie de gaze.