Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: Am eşalonat pe 3 ani datoria de 265 mil.lei către Otokar. Creanţa a fost vândută către Unicredit Bank şi primăria va plăti rate lunare

Autor: Roxana Rosu 07.02.2022

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat o eşalonare pe 3 ani a datoriei de 165 milioane lei către compania turcă Otokar, care a câştigat în 2017 o licitaţie pentru livrarea a 400 de autobuze pentru transportul în comun din Bucureşti.

Otokar a cesionat creanţa către Unicredit Bank, urmând ca Primăria să plătească rate lunare.

”După luni întregi de discuţii, am semnat astăzi o eşalonare pe 3 ani a datoriei către Otokar, pe care urmează să o plătim în 36 de rate lunare. Degrevăm astfel bugetul de o datorie curentă importantă, care ne-ar fi creat mari dificultăţi. Otokar, la rândul său, a cesionat creanţa către Unicredit, către care vom plăti ratele lunare”, a declarant Nicuşor Dan.

Primarul a mai spus că Gabriela Firea a cumpărat autobuzele Otokar, însă din anul 2019 nu a mai plătit nimic, rămânând un rest de plată de 165 milioane de lei.

Primăria Municipiului Bucureşti a organizat în 2017 o licitaţie pentru cumpărarea a 400 de autobuze noi, la care au depus oferte parţiale 15 companii şi finale 4 firme, respectiv Mercedes Romania, Man Truck&Bus AG, Karsan Otomotiv Sanayii Ve Tikaret si Asocierea Otokar Europe SAS – Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S.

În final, turcii de la Otokar au fost declaraţi câştigători, preţul unui autobuz fiind de 250.000 de euro plus TVA