Pericolul unei invazii creşte de la o zi la alta: Oficilaii americani susţin că Rusia a mobilizat 70% din puterea de foc a armatei pentru a intra în Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu 12.02.2022

Rusia a mobilizat cel puţin 70% din puterea de foc pe care o deţine pentru a lansa o invazie în Ucraina, spun oficialii americani, potrivit Business Insider.

Oficialii au schiţat o serie de indicatori care sugerează că Putin plănuieşte o invazie în săptămânile următoare, deşi dimensiunea şi amploarea nu sunt clare. Aceştia au subliniat că o soluţie diplomatică poate rămâne, totuşi, posibilă.

Printre aceşti indicatori militari: Un exerciţiu al forţelor nucleare strategice ale Rusiei, care de obicei are loc în fiecare toamnă, a fost reprogramat pentru mijlocul lunii februarie sau începutul lunii martie. Acest lucru coincide cu ceea ce oficialii americani văd drept cea mai probabilă fereastră pentru o invazie. Oficialii nu au sugerat că un conflict potenţial ar putea implica folosirea armelor nucleare, dar exerciţiul rusesc – care implică probabil testarea rachetelor neînarmate cu rază lungă de acţiune pe teritoriul rus – ar putea fi folosit ca un mesaj menit să descurajeze Occidentul cu privire la o intervenţie în Ucraina.

Consolidarea continuă a Rusiei vine în momentul în care administraţia Biden a dezvăluit o serie informaţii în speranţa de a bloca planurile lui Putin de invadare a Ucrainei.

Sâmbătă, The New York Times şi The Washington Post, au declarat că oficialii avertizează că o invazie rusească ar putea duce la capturarea rapidă a Kievului şi la pierderea a 50.000 de vieţi omeneşti. În pofida confirmării estimărilor, nu este clar modul în care agenţiile americane au determinat aceste cifre.

Preşedintele Joe Biden a spus că nu va trimite trupe americane în Ucraina pentru a duce un război. Totuşi, el a ordonat intensificarea prezenţei americane în Polonia şi România pentru a-i asigura pe aliaţi că Washingtonul îşi va îndeplini angajamentul de apărare.