Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Am depăşit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pandemia de COVID-19. Din păcate, acum avem în faţă o altă situaţie şi mai imprevizibilă, conflictul din Ucraina

Autor: Claudia Medrega 04.03.2022

♦ Capitalizarea şi lichiditatea Raiffeisen sunt la niveluri foarte solide, ceea ce o poziţionează foarte bine în contextul turbulent de piaţă pe care îl traversăm ♦ Rata de adecvare a capitalului este 21%, mult peste nivelul minim solicitat, creditele neperformante sunt la niveluri scăzute, sub media pieţei, iar raportul credite/depozite de 65% şi ponderea activelor lichide în bilanţ de peste 40%, ceea ce conferă o poziţie de lichiditate foarte solidă, susţine banca ♦ Raiffeisen a obţinut un profit de 788 mil. lei în 2021, cu 22% peste  2020.

Raiffeisen Bank, subsi­dia­ra de pe piaţa lo­cală a grupului aus­triac cu acelaşi nume, a raportat pentru anul 2021 un profit net de 788 mil. lei (160 mil. euro), în creştere cu 22% faţă de câştigul înregistrat în 2020, de 644 mil. lei. Creşterea profitului s-a bazat pe avansul puternic al activităţii de credi­ta­re din 2021, atenţia sporită acordată cos­turilor operaţionale şi un profil de risc semnificativ îmbunătăţit al clien­ţilor băncii, după cum a transmise Raiffeisen Bank. Astfel, profitul Raif­fei­sen Bank re­vine pe o pantă ascen­dentă, după ce în 2020 a fost afec­tat de pan­demia de COVID-19, înre­gis­trând o scădere cu 17% faţă de anul 2019.

„Am depăşit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pan­demia de COVID-19. Din pă­cate, acum avem în faţă o altă situaţie şi mai impre­vi­zibilă, conflictul din Ucraina“, a spus Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raif­fei­sen Bank. El a explicat că majorarea pro­fitului Raiffeisen Bank a fost direct in­flu­enţată de implicarea băncii în spri­ji­nirea eco­nomiei româneşti, a clien­ţi­lor şi a parte­nerilor, dar şi de compor­ta­mentul de plată foarte bun al clienţilor pe par­cursul anului 2021, peste aşteptările băn­cii. „Portofoliul de credite nete al băn­cii a crescut în 2021 cu 14%, avem un ra­port credite/depozite de 65% şi o ren­ta­bi­litate a capitalului (RoE) de 15%. Acestea sunt rezultate foarte bune şi sunt mândru de echipa noastră“, mai spune şeful Raiffeisen Bank.