Exodul contiună: Ucraina încearcă evacuarea civililor prin şase coridoare umanitare

Autor: Dorin Oancea 09.03.2022

Ucraina va încerca miercuri să evacueze civilii prin şase "coridoare umanitare", inclusiv din oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu în sudul ţării, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk, citată de BBC.Î

ntr-o declaraţie video, ea a spus că forţele armate ucrainene au fost de acord să înceteze focul în aceste zone timp de 12 ore, de la 09:00 la 21:00, ora locală (07:00 până la 19:00 GMT) - şi a îndemnat forţele ruseşti să îşi respecte angajamentul de încetare a focului la nivel local.

Vestea vine în contextul în care Ucraina a reuşit să efectueze marţi primul său exerciţiu de evacuare în masă, transportând cu autobuzul aproximativ 5.000 de civili din oraşul Sumy, în nord-estul Ucrainei, către Poltava, în centrul ţării.

Autorităţile de la Kiev au acuzat anterior Moscova că a bombardat un coridor de refugiaţi destinat civililor care încercau să scape din oraşul Mariupol din sudul Ucrainei.

De asemenea, nu este clar dacă cele şase rute propuse vor funcţiona - ofertele anterioare de rute către Rusia sau către aliatul său Belarus au fost respinse de guvernul ucrainean.