OTP Bank: Dobânda de politică monetară, la nivelul actual de 3,75%, este încă foarte mult în urma evoluţiilor inflaţiei şi a primei de risc pentru activele româneşti. Este probabil să fie majorată la 7% până la finalul anului

Autor: Mircea Nica 24.06.2022

Nivelul actual al dobânzii de politică monetară, de 3,75%, este în continuare foarte mult în urma evoluţiilor inflaţiei şi ale primei de risc pentru activele româneşti, iar cel mai probabil va ajunge la 7% până la finalul anului, au explicat analiştii OTP Bank.

„Banca centrală continuă imple­men­tarea politicilor monetare şi a intensificat creşterea ratei de bază la 75 bps în mai. La nivelul actual al ratei-cheie, de 3,75%, aceasta este încă foarte mult în urma evoluţiilor infla­ţiei şi ale primei de risc pentru activele româneşti şi este foarte probabil să fie majorată la 7,0% până la sfârşitul anului, în timp ce piaţa sugerează un nivel de 8-9%“, susţin analiştii OTP.

Pentru anul viitor predicţia este pesimistă, cu un rezultat aşteptat mai scăzut. Momentan toate zonele sunt afectate, având în vedere inflaţia, comerţul, venitul real, ratele dobân­zilor sau consolidarea fiscală, care în acest moment s-a oprit, conform analiştilor.

„Va fi reluată pe parcurs, pe măsură ce mediul de creştere a ratei dobânzii va începe să se consolideze, şi în consecinţă creşterea economică s-ar putea situa sub 3% în 2023. Perspectiva pozitivă este întregită şi de faptul că se aşteaptă ca România să primească fonduri europene de circa 3,5% din PIB annual în acest orizont prognozat.“