Semnal de alarmă de la cel mai puternic executiv din România. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Riscul este să scadă cererea şi consumul. Dezechilibrele de pe piaţa energiei au declanşat o spirală inflaţionistă

Autor: Roxana Petrescu 27.06.2022

Evoluţia economiei locale, surprinzător de bună în primul trimestru al anului, atârnă de fapt de un „fir de aţă“: evoluţia consumului. Deteriorarea încrederii sub presiunea inflaţiei clatină acest echilibru aparent. Cererea de energie a scăzut cu 4% în T1, cea de gaze cu 11%, dar carburanţii sunt tot pe plus în volume.

Nevoia urgentă de a găsi surse energetice alternative este una dintre principalele pro­vocări ale acestui an, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cea mai mare companie din România şi unicul producător local de petrol şi gaze.

„Ne confruntăm cu o perioadă foarte volatilă în ceea ce priveşte securitatea energetică şi preţurile şi, în acelaşi timp, căutăm să ne concentrăm pe nevoia de decarbonizare. Dezechilibrele dintre ce­re­rea şi oferta de pe piaţa de energie globală generate anul trecut de pandemie s-au accentuat ca urmare a tensiunilor geopo­litice. Toată lumea este afectată de aceste provocări care au declanşat o cursă în diversificarea surselor de aprovizionare cu energie şi o spirală inflaţionistă“, spune Verchere în cadrul proiectului ZF Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie, lansat ieri pe piaţă.