Propunerea Comisiei Europene privind reducerea consumului de gaz trebuie aprobată de Consiliul UE

Autor: Mihai Draghici 20.07.2022

Propunerea privind reducerea consumului de gaz a fost elaborată de Direcţia Generală pentru Energie a Comisiei Europene şi este adresată Consiliului UE, care va lua decizia privind forma directivei împreună cu Parlamentul European.

Statele membre UE trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii septembrie planuri de reducere voluntară a consumului de gaz, arată un document vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument legislativ şi un Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, în sensul diminuării consumului cu 15% în întreaga Europenă până în primăvara următoare. "Toţi consumatorii - administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale - pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului", argumentează Comisia Europeană, care susţine că va accelera propriul efort de diversificare a surselor de aprovizionare.

Planul propus de Comisia Europeană riscă să întâmpine dificultăţi în Consiliul Uniunii Europene, astfel că este posibil să fie necesară reconfigurarea.