Cât de birocratică e România? Economia locală se află pe locul 33 în lume, fiind trasă în jos de cerinţele legislative stufoase. Totuşi, stă bine când vine vorba de imaginea la nivel internaţional

Autor: Cristina Roşca 02.08.2022

♦ The Global Business Complexity Index (GBCI) este studiul anual efectuat de grupul TMF, o companie internaţională din sfera serviciilor profesionale.

România se află pe locul 33 în lume într-un clasament realizat de grupul TMF privind complexitatea de a face business în diferite ţări de la nivel mondial. Prezenţa pe o poziţie aparent fruntaşă indică de fapt con­trariul, şi anume că ţara e foarte bi­ro­cratică şi e dificil de făcut business aici.

Piaţa locală se află în prima parte a clasamentului, dintr-un total de 77 de state analizate, deşi departe de „lideri“ precum Brazilia. La polul opus se află adevărate paradisuri fis­cale, precum Insulele Cayman.

În regiune, Ungaria stă mai bine decât România, fiind pe locul 38, la fel şi Cehia, pe 63, în timp ce Polonia, care e cea mai dezvoltată economie din Europa Centrală şi de Est, ocupă un deloc onorabil loc 10. Asta în­seamnă că este foarte dificil de operat aici ca investitor. Chiar şi în Germania e mai complex să faci business decât în România, arată raportul The Global Business Complexity Index (GBCI). Acesta este un studiu anual efectuat de grupul TMF, o companie in­ter­naţională din sfera serviciilor pro­fesionale.