Rusia restricţionează importurile de produse agricole din Moldova

Ziarul Financiar 09.08.2022

Rusia a interzis importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova începând cu 15 august, a anunţat marţi organismul de supraveghere a siguranţei agriculturii.

Rusia are un istoric de interdicţii privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte ţări, scrie Reuters.

Moldova cumpără gaze naturale din Rusia şi a întrebat la începutul lunii august gigantul rus Gazprom dacă ar putea amâna plata pentru această lună.

Organismul de supraveghere a fost nevoit să impună restricţiile "din cauza detectării repetate de obiecte de carantină periculoase în produsele moldoveneşti care intră în Rusia", a adăugat acesta într-o declaraţie.

Moldova a redus livrările de fructe către Rusia de când Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina, la 24 februarie, din cauza logisticii complicate şi a costurilor de transport mai mari. Cu toate acestea, livrările către această ţară sunt încă importante pentru agricultorii din Moldova.

Până acum, în acest an, Moldova a furnizat Rusiei 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune şi struguri, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.