Antreprenori locali. Lorand Szarvadi, Grand Hotel Balvanyos: Anul acesta trecem de pragul de 10 mil. euro cifră de afaceri. Profitul va fi mai mic, deşi e greu de estimat cu cât, se vede impactul inflaţiei

Autor: Cristina Roşca 26.08.2022

♦ Omul de afaceri spune că businessul rămâne profitabil, însă marja este mult mai mică, dat fiind că preţurile la cazare şi masă au crescut cu 10% în cazul complexului hotelier din Covasna, timp în care salariile sunt cu 20-25% mai mari, iar costul energiei e dublu, chiar şi după plafonare, versus acum un an ♦ În 2021, Grand Hotel Balvanyos a obţinut afaceri de 8 mil. euro (40 mil. lei) şi un profit net de 11,6 mil. lei, adică o marjă de 29%.

Lorand Szarvadi, proprietarul complexului Grand Hotel Balvanyos din judeţul Covasna, afirmă că vara a fost foarte bună pentru businessul său din turism, gradul de ocupare depăşind 90%. Afirmaţiile sale vin după ce în primă­vară el spu­nea că se simt ridicarea restric­ţiilor şi des­chiderea graniţelor, măsuri care îi deter­mină pe români să plece peste ho­tare, unii după chiar doi ani de pauză.

În pandemie, turismul românesc a be­neficiat de pe urma faptului că au existat restricţii de călătorie, acestea determinân­du-i pe unii oameni să aleagă o destinaţie locală, mai degrabă decât una de peste hotare, unde ar fi avut nevoie de test sau de dovada vaccinării pentru a putea intra.