Macron îi cere lui Putin, la telefon, să retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Autor: Dorin Oancea 11.09.2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat cererea de încetare a focului în Ucraina şi de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat duminică Palatul Elysee, conform CNN.

Macron "a condamnat continuarea operaţiunilor militare ruseşti în Ucraina şi şi-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile şi să fie restabilită suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat biroul într-un comunicat.

Preşedintele francez "a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie. El a reamintit că ocupaţia rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrităţii centralei nucleare din Zaporojie. El a cerut ca forţele ruse să îşi retragă armele grele şi uşoare de la centrală şi ca recomandările AIEA să fie urmate îndeaproape pentru a asigura restabilirea siguranţei sitului", a precizat Elysee.

În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar instalaţia se află pe linia de foc dintre ocupanţii ruşi şi forţele ucrainene.

Elysee a adăugat că Macron "va vorbi din nou cu preşedintele Putin în următoarele zile pentru a ajunge la un acord care să garanteze siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie".

În ceea ce priveşte problema securităţii alimentare globale, Macron i-a spus lui Putin că sancţiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole. De asemenea, el i-a cerut liderului rus să se asigure că acordul de export de cereale din Ucraina, încheiat între Rusia, Ucraina şi Turcia, sub supravegherea Naţiunilor Unite, funcţionează.