Emisiunea ZF Deschiderea de astăzi. Marcel Murgoci, Estinvest: Subscrierile în cadrul majorării de capital social la Petrom merg foarte bine, investitorii sunt extrem de interesaţi

Autor: Alexandra Matei 19.09.2022

Pentru a subscrie, investitorii care aveau acţiuni Petrom la data de înregistrare 6 iulie vor lua legătura cu acesta şi vor face subscrierea prin intermediul lui.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, spune că subscrierile în cadrul majorării de capital social la Petrom, prin care compania vrea să atragă 460 mil. lei după ce statul a adus unele terenuri ca aport în natură la capitalul social, merg foarte bine, iar investitorii sunt extrem de interesaţi, având în vedere preţul tentant pe acţiune, de 0,1 lei la valoare nominală, faţă de 0,4 lei la tranzacţionare. Valoarea subscrierilor va fi făcută publică după încheierea operaţiunii, iar Murgoci menţionează că au existat în cadrul Estinvest chiar şi subscrieri de ordinul zecilor de mii de lei.

„Subscrierile merg foarte bine pentru că investitorii sunt extrem de interesaţi. Preţul de subscriere este extrem de tentant. Mulţi investitori aleg să facă această operaţiune. Este una dintre cele mai importante operaţiuni de majorare la care parti­cipă în mod activ investitorii – avem un procent de 10%, care mi se pare acceptabil“, a spus acesta în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 16 septembrie 2022.

„Majoritatea investitorilor pot participa fără probleme la această majorare cu aport în numerar. Faţă de 0,4 lei pe acţiune la tranzacţionare, acum preţul este de 0,1 lei prin majorare de capital. Poţi să cumperi acţiuni la un preţ mic în comparaţie cu ce se întâmplă în piaţă. În cadrul Estinvest, am avut şi subscrieri de ordinul zecilor de mii de lei”

Orice investitor care era acţionar Petrom la 6 iulie poate subscrie la această operaţiune.

Pentru a subscrie, investitorii care au acţiuni la broker vor lua legătura cu acesta şi vor face subscrierea prin intermediul lui, explică Murgoci. Este important ca ei să aibă banii aferenţi subscrierii, după care brokerul se ocupă de toată operaţiunea în sine.

În ceea ce priveşte Hidroelectrica şi subscrierile care vor apărea odată cu venirea ei la Bursă, acesta spune că vor conta, în primul rând, condiţiile de piaţă de atunci.

„Romgaz sau Electrica au fost într-o perioadă în care piaţa era în creştere, era dorinţa de noi emitenţi. Contează condiţiile din piaţă, preţul cu care se va face această ofertă, iar în funcţie de asta, investitorii îşi vor calibra ordinele şi vor încerca să intre”, a mai adăugat el.

Directorul de tranzacţionare al Estinvest afirmă că există aproape zilnic întrebări despre listarea Hidroelectrica, aceasta fiind una dintre cele mai aşteptate.

Amânarea ei până anul viitor a fost o dezamăgire, susţine el, însă aşteptările de la această societate rămân în continuare mari, iar banii pregătiţi pentru Hidroelectrica probabil sunt ţinuţi acum pentru titluri de stat sau depozite.

Prin vânzarea Hidroelectrica, în conturile Fondului Proprietatea vor intra bani mulţi, afirmă Marcel Murgoci, iar cea mai mare parte din acei bani va merge către dividende suplimentare.

„Probabil că aşteptarea până la apariţia evenimentului este destul de lungă şi investitorii au decis că e mai bine să intre până atunci pe alţi emitenţi.”

În prezent, există o ofertă de circa 2,5 mld. euro, iar din spusele reprezentanţilor FP, şansele sunt destul de mari de a vedea Hidroelectrica la bursă până în primăvara lui 2023. Directorul de tranzacţionare al Estinvest spune că este optimist cu privire la aceste declaraţii.