ZF Bankers 2022. Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM: Ţinta pentru închiderea procesului de înfiinţare a Băncii Naţionale de Dezvoltare este 2026 şi avem destule modele la ţările din jur pentru a crea o instituţie ce răspunde tuturor nevoilor

Autor: Roxana Rosu 28.09.2022

În Polonia banca de dezvoltare înglobează o serie de produse precum asigurări, garanţii, banca de locuinţe, fondul de garantare. În Slovenia, banca de dezvoltare doar garantează, iar în Croaţia este o agenţie pentru IMM-uri, susţine şeful FNGCIMM.

Ţinta pentru închiderea procesului de înfiinţare a Băncii Naţionale de Dezvoltare este 2026, stabilită prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Activitatea noastră reprezintă o parte din activitatea unei bănci de dezvoltare. România este membră a Asociaţiei Europene a Instituţiilor Financiare, sunt 48 de state membre, 37 sunt bănci de dezvoltare, iar diferenţa este alcătuită din fonduri de garantare cum suntem noi, a adăugat Nancu în cadrul ZF Bankers Summit 2022, care s-a desfăşurat în iulie 2022.

El a dat ca exemplu Polonia, unde banca de dezvoltare înglobează o serie de produse precum asigurări, garanţii, banca de locuinţe, fondul de garantare. În Slovenia, banca de dezvoltare doar garantează, iar în Croaţia este o agenţie pentru IMM-uri.

Sper ca termenul de 2026 să se respecte şi avem destule modele pentru a crea o instituţie care poate răspunde la toate nevoile.