Ionuţ Lianu, CEC Bank: Cursul a fost foarte stabil şi a fost practic o ancoră în acest mediu în care a existat o dinamică în aproape toate celelalte preţuri relevante

Autor: Mircea Nica 09.11.2022

Estimările privind ROBOR sunt că se va menţine oarecum în apropierea dobânzilor de politică monetară în funcţie de lichiditatea din piaţă Dacă prin organizare şi un pic de cunoştinţe şi experienţă reuşim să nu facem pasul către o hiperinflaţie, vom reuşi să stăpânim inflaţia pe un orizont relativ scurt, adică dacă nu începem o perioadă de creşteri de salarii, preţuri şi tot aşa, atunci şi dobânzile vor putea veni în jos.

Cursul a fost foarte stabil şi a fost practic o ancoră în acest mediu în care a existat o dinamică în aproape toate celelalte preţuri relevante, susţine Ionuţ Lianu, directorul Trezoreriei CEC Bank.

„Mie mi se pare că politica de stabilitate a cursului a ajutat foarte mult la controlul inflaţiei şi atâta timp cât avem această inflaţie practic importată prin preţurile la energie, mă aştept să rămână stabil în continuare. Uitându-mă la ţările din jur, nu văd un avantaj pe care să-l fi avut aceste ţări printr-o volatilitate foarte mare a cursului în termeni de indicatori macroeconomici. Ca ancoră antiinflaţionistă, cursul probabil că va rămâne stabil“.