Undă verde la admiterea în Schegen: Croaţia a primit votul Parlamentului European. Decizia finală va fi luată de Consiliul UE

Autor: Petru Mazilu 10.11.2022

Parlamentul European s-a pronunţat joi pentru admiterea Croaţiei în spaţiul Schengen.

Parlamentul European a deschis joi calea pentru admiterea Croaţiei în spaţiul Schengen. Totuşi, decizia finală este în mâinile liderilor de guvern din UE.

Cu o majoritate de 534-53, parlamentul a votat în favoarea ridicării controalelor de la graniţa dintre spaţiul Schengen şi Croaţia.

O decizie finală va fi luată de Consiliul UE, format din cei 27 de lideri de guvern din UE, care în decembrie anul trecut a confirmat deja că ţara a îndeplinit toate criteriile pentru a solicita accesul la spaţiul Schengen.

„Locul Croaţiei este în Schengen. Criteriile au fost îndeplinite. Parlamentul European a dat undă verde. Acum, Consiliul UE trebuie să livreze", a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Reuters.

Spaţiul Schengen este cea mai mare zonă fără paşapoarte din lume, permiţând circulaţia nerestricţionată a persoanelor între 26 de ţări europene.