Ecuaţia cu o necunoscută din producţia de pâine: consumăm 1,68 mil. tone, producem 1 mil. tone şi importăm mai nimic. Cine produce 40% din pâinea consumată în România? Explicaţia INS: „În statistici nu este cuprinsă producţia firmelor mici, sub 20 de salariaţi, şi producţia din gospodăriile populaţiei“
România consumă 1,68 de milioane de tone de pâine şi produce mai puţin de 1 milion de tone de pâine, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. La un calcul matematic simplu, rămân 600.000 de tone diferenţă între producţie, importuri, exporturi şi consum, 40% din consum, cantitate pentru care nu există date statistice.
În timp ce securitatea alimentară este principala provocare actuală la nivel mondial, una dintre enigmele României din industria alimentară este producţia de pâine. Institutul Naţional de Statistică măsoară doar producţia din fabricile cu peste 20 de angajaţi, Ministerul Agriculturii se bazează pe Statistică, iar Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) nu răspunde. „Nu este cuprinsă producţia firmelor mici (sub 20 de salariaţi) şi producţia din gospodăriile populaţiei“, explică reprezentanţii INS. La nivel naţional sunt aproape 2.000 de unităţi de fabricare a pâinii, unde sunt incluse şi brutăriile, care, în cea mai mare parte au sub 20 de angajaţi, iar reprezentanţii unora dintre ele, contactaţi de ZF, au spus că nu oferă nimănui date privind producţia. Astfel, cantitatea produsă de aceste companii nu este măsurată. Consumul de pâine din România a fost de 1,68 milioane de tone anul trecut (7,38 kg/capita/lună sau 24,6 de franzele de 300 g), potrivit datelor de la INS. Pâinea se scumpeşte şi în Europa şi în România din cauza inflaţiei (peste 15% la nivel naţional), oamenii sunt îngrijoraţi că nu-şi vor mai permite acest aliment care a ajuns la peste 10 lei/kg, iar valoarea vânzărilor de pâine, care a sărit de 10 miliarde de lei anul trecut, va creşte în acest an, conform estimărilor jucătorilor din piaţă.