Costurile reprezintă sub 50% din venituri la trei bănci mari, UniCredit, BCR şi Raiffeisen, iar BRD este la 50%, urmată de Banca Transilvania

Autor: Claudia Medrega 13.12.2022

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primele 9 luni din 2022 între 39% şi 76% la nivelul a şapte dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%. În topul băncilor mari eficiente la finalul primelor 9 luni din 2022, prima poziţie îi revine UniCredit Bank cu un raport cost/venit de circa 39,5%. Pe locul 2 în top se află BCR, a doua cea mai mare bancă după active, cu un raport cost/venit de aproape 41%. Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România îi revine Raiffeisen, pentru care raportul costuri/venituri după 9 luni/2022 ar fi de 43,5%. BRD-SocGen, a treia bancă mare după active, care a tras linie la final de 9 luni/2022 cu un raport cost/venit de circa 50%, ar ocupa locul 4 în topul băncilor eficiente. Banca Transilvania are un raport costuri operaţionale/venituri operaţionale de circa 57%, după cum reiese din calcule.

Un indicator cost/venit operaţional mare reflectă o profitabilitate operaţională deficitară şi poate fi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua. Eficienţa operaţională la nivelul sistemului bancar poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere, cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.