Infractorul cu un geamantan de cârnaţi: contrabanda cu alimente între Polonia şi enclava rusă Kaliningrad înfloreşte în pofida sancţiunilor

Autor: Catalina Apostoiu 18.01.2023

Contrabanda cu alimente este în floare între Polonia şi regiunea Kaliningrad în condiţiile în care cetă­ţenii ruşi sunt din ce în ce mai ne­mulţumiţi de lipsa de acces la produ­se occidentale din cauza sancţiunilor, relatează Euractiv.

Deşi contrabanda pare să se des­făşoare fără probleme, unele arestări recente au provocat nemulţumire.

Ruşii din Kaliningrad şi-au expri­mat supărarea pe Telegram cu pri­vire la persecutarea contrabandişti­lor. „Sunt sancţiuni şi nici măcar nu se poa­te face contrabandă“, s-a plâns o per­soa­nă. „Persecută oamenii, de ce nu ne dau mai bine alimente de calitate mai bună, mai ieftine?“, se întreabă o alta.

Recent, autorităţile fitosanitare ru­seşti au prins un bărbat încercând să introducă 20 de kg de cârnaţi po­lonezi în regiunea Kaliningrad. Ofi­cialii au invocat lipsa documentelor necesare şi riscul legat de gripa porcină.

Cel prins a plătit o amendă. În ima­ginea cu produsele confiscate, pe care oficialii au publicat-o ca avertis­ment împotriva unor practici simila­re, se poate observa o sacoşă din Biedronka, cel mai popular lanţ de magazine de discount din Polonia, deţinut de grupul portughez Jeroni­mo Martins.

Fenomenul contrabandei cu ali­mente către Kaliningrad ar putea avea de fapt proporţii mai ample decât s-a crezut iniţial. O femeie din Kaliningrad a declarat pe Telegram că a văzut o mulţime de maşini din oraş „cu peste 20 de kg“ de produse de contrabandă pe care nimeni nu le-a confiscat.

Majoritatea persoanelor care se îndreaptă către Kaliningrad iau sacoşe cu alimente cu ei, în condiţiile în care magazinele de acolo sunt slab aprovizionate, iar produsele de cali­tate mai bună costă foarte mult, a ex­plicat angajatul unei companii polo­neze care operează la graniţă.

Acesta a adăugat că majoritatea călătorilor sunt studenţi, persoane de origine germană cu paşapoarte ruseşti şi vize Schengen, sau ruşi cu soţii poloneze.