Interviu ZF. Alfonso Garcia Mora, vicepreşedinte IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale: România nu trebuie să piardă cursa reaşezării lanţurilor de valoare. Prima condiţie este modernizarea infrastructurii de toate felurile: străzi, căi ferate, porturi, aeroporturi, infrastructură digitală

Autor: Răzvan Botea 19.01.2023

Alfonso Garcia Mora, vice­pre­­şedinte Interna­tional Fi­nance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mon­diale, responsabil pen­tru Europa şi America de Sud, a spus, în cadrul unui interviu acordat ZF, că România joacă un rol central în relocarea investiţiilor dinspre Asia, Rusia sau Ucraina ca urmare a ruperii lanţurilor de valoare din cauza pandemiei şi a războiului, fenomen global cunoscut ca „nearshoring”. Cu toate acestea, adaugă el, infrastructura de toate felurile este o condiţie principală ca România să atragă investiţiile.

„Vedem această mişcare, care se întâmplă peste tot în lume. România nu ar trebui să întârzie în cursa aceea, care este nearshoring-ul. Există o transformare uriaşă a lanţurilor valorice globale. A început deja să se întâmple chiar înainte de Covid-19, cu situaţia din Ucraina, şi mai mult”, a spus el.

Aflat în România pentru o vizită de lucru, Alfonso Garcia Mora a acordat un interviu Ziarului Financiar, în care a povestit despre viziunea sa asupra economiei mondiale şi a României, investiţiilor programate ale IFC, climatului de investiţii din România. Spaniol la origini, născut în Madrid, este doctor în economie la Universidad Autonoma de Madrid, unde a şi predat ulterior. Înainte de a se alătura diviziei de investiţii, a avut mai multe funcţii de director în cadrul Băncii Mondiale.